Bourgogne

Bourgogne
Historisch telegram :
1098 Stichting klooster Citeaux – Cistenciënsers bouwen Clos de Vougeot
1395 Philips de Wijze laat alle gamays verwijderen en laat die vervangen door pinot noir
1443 Nicolas Rolin sticht het Hospice de Beaune
1789 Franse Revolutie waarna Napoleon het erfrecht wijzigt en door andere bezitsverhoudingen de kleine percelen ontstaan
1851 Eerste trein Dijon – Parijs
1861 Classificatie systeem wordt ontwikkeld /Jules Lavalle
1870 Phylloxera vastatrix-ramp
1935 INAO:cépage,min.en max.alcoholpercentage,kenmerken,snoei en MR Ontstaan van AOC-systeem en regels ivm het terroir
Eerste AOC is AC Arbois uit 1936 in de Jura

Bourgogne ontstaat in het tertiair samen met de Saone van Noord naar Zuid vanaf Chablis tot en met de Beaujolaisstreek.
Achtereenvolgens leven er Germanen en Romeinen waarbij de laatste de druiven meebrengen.Er worden kloosters gesticht zoals die van Citeaux en Clugny en deze orden beplantten een zeer groot deel van de streek.
Na de Franse Revolutie worden de wijngaarden van de Kerk onteigend en verdeeld onder de boeren. Rond 1870 heeft de ramp plaats met de phylloxera vastatrix (druifluis) en gaan vele wijngaarden ten gronde.
Na de ramp worden gaarden opnieuw aangeplant maar een deel tussen Chablis en Dijon laat men open. De totale oppervlakte wijngaarden is 29.500 ha. ,daarbij komt de oppervlakte van de Beaujolais met 21.715 ha. en binnen het gehele grondgebied van de Bourgogne is de productie aan wijnen 2.400.000 hectoliters rode wijn,witte wijn ,rosé,mousserende wijn,fine en marc.
Het klimaat is continentaal,de wijngaarden heten climats (en als er een muur omheen staat :clos) met een kadastrale registratie en is de naam van de grond 100% AOC.
De wijngaarden liggen voornamelijk op het oosten voor lange zonnestraling,op 225-400 meter hoogte,lage kans op nachtvorst en de dauw verdampt snel.
Er zijn 1300 – 1400 zonuren per jaar (47e breedtegraad is ongeveer gelijk aan die van Bordeaux).
Het nadeel is erosie ,onweders en hagel die de gaarden in voorjaar en najaar bedreigen. Elk climat is organoleptisch anders door de mineralen afkomstig van organische stikstof,fosforkalk,magnesium en de sporenelementen:sodium,mangaan,chroom,zink,kobalt,lood,nikkel,titaan.
Het cascadesysteem is afgeschaft wat inhield dat de eerste 30 hl.Grand Cru werden,de volgende 10 hl. Premier Cru etc. tot de appellationsVillages en de AC Bourgogne.
Nu wordt van te voren bij de déclaration de récolte gekozen welke classificatie de oogst zal worden van hoog naar laag. Wordt het Rendement de Base bij de gekozen classificatie overschreden en er ook gebruik gemaakt wordt van het Rendement Annuel naar boven PLC (Plafond Limite Classement),dan hebben er wettelijke verplichte laboratoriumtests plaats plus een organoleptische keuring. Komt hieruit een negatieve kwaliteitsbeoordeling dan wordt de gehele partij gedeclareerd tot distillatie.
Er worden van te voren inschattingen gemaakt en maatregelen getroffen vóór de oogst ivm de specifieke ontwikkelingen en omstandigheden in het oogstjaar. (Maximale Rendement+Rendement Annuel + PLC).

De Bourgogne bestaat uit 4 departementen:
1.Yonne met de Chablis ( Bas Bourgogne)
2.Cote d´Or (21) met Cote de Nuits en Cote de Beaune
3.Saone en Loire (71) Cote Chalonnaise en Maconnais
4.Rhone voor de Beaujolais. De Beaujolais is alleen geografisch een uitloper van de Bourgogne in de provincie Lyon.De wijngaarden liggen deels naast die van de Maconnais op de oostelijke heuvels van de Saonevlakte.

Historisch is de Beaujolais nooit een deel van de provincie Bourgogne geweest. Economisch wordt de Beaujolais gecommercialiseerd door de négociants van de Maconnais en Cote d´Or. De structuur bestaat uit vele versnipperd liggende climats die elk soms meerdere eigenaren hebben. De markt wordt geregeld door propriétères en propriétères-récoltrants,négociants en négociants-éléveurs,caves coöperatives en courtiers.

Terroir,bodem en klimaat in het algemeen is de basis van de indeling van herkomstbenamingen / classificatie:
Chablis bestaat uit kalk (Kimmeridge en Portland),is droog en koel en lijdt vaak schade door nachtvorst .
Cote d´Or is een plateau met zanderige kalksteen en met doorlatende kalksteen
Cote des Nuits bezit aan het onderste deel van de helling :mergel,zand en harde kalksteenschilfers
De Cote de Beaune bestaat voornamelijk uit mergel en zachtere kalk .
De Chalonnais uit kalk,klei met ijzerdioxide
In Macon noordelijke deel uit mergel en het zuidelijke deel uit graniet
Beaujolais in het noorden uit graniet en zuidelijk uit leem en kalk .

Cépages / druivenrassen:
Voor rode wijn en rosé de pinot noir (paars-zwarte druif die uit kleine bessen bestaat,kleurloos sap bezit,vroeg rijpt,een compacte tros heeft en gerekend wordt tot de nobele druiven (cépages nobles).
De gamay noir à jus blanc is de tweede blauwe druivensoort voor fruitige wijnen op graniet in de zuidelijke Maconnais en de Beaujolais.
In de Yonne zijn er nog twee blauwe rassen:tressot en césar
Voor witte wijn gebruikt men hoofdzakelijk de chardonnay (kleine bes met goudgele kleur,niet compacte tros,druif met veel suiker die op kalk het zeer goed doet) in Chablis,Cote d´Or,Cote Chalonnais en Cote Maconnais.In de Chablis heet zij Beaunois.
Aligoté met grote en talrijke bessen en de gemeente Bouzeron mag haar naam aan deze cépage toevoegen.Daarnaast wordt deze druif voornamelijk gebruikt om Crémant de Bourgogne te maken.
De sauvignon blanc wordt nog in St.Bris gebruikt (AOC sedert 2001)
De pinot blanc en pinot gris zijn nog toegelaten maar mogen niet meer worden aangeplant.
De melon de Bourgogne heeft hetzelfde lot en in Sacy komen er nog nauwelijks 120 ha voor.

CLASSIFICATIESYSTEEM

van laag naar hoog
A. regionale appellations
B. subregionale appellations
C. gemeentelijke appellations
D. premier crus
E. grands crus

A. REGIONALE APPELLATIONS (22)

1. AC BOURGOGNE rode wijn 2095 ha en witte wijn 865 ha.Rode en witte wijnen,zelden rosé die uit het gehele grondgebied afkomstig kunnen zijn.
Bij rosé en clairet worden deze namen toegevoegd aan de naam Bourgogne bv.Appellation Rosé Bourgogne Controlé.
Rood van de pinot noir en in de Yonne ook nog van de césar en tressot;witte wijn van de chardonnay,pinot blanc met op het etiket de naam van de cépage.
2. AC BOURGOGNE (GRAND)ORDINAIRE rode,witte wijn en rosé op 184 ha uit de gehele wijnstreek afkomstig met daarbinnen toegelaten gamay,aligoté en in de Yonne melon de Bourgogne en Sacy
3. AC BOURGOGNE PASSE TOUS GRAINS op 1242 ha met 1/3 pinot noir en 2/3 gamay
4. AC ALIGOTÉ op 1556 ha in de Yonne,Hautes Cotes de Nuits en Hautes Cotes de Beaune en Cote Chalonnais
5. AC CRÉMANT DE BOURGOGNE op 551 ha sedert 1988 op rode wijn en vanaf 1975 AOC om de kwaliteit de beschermen,méthode traditionnelle witte wijn en rosé van chardonnay,aligoté,pinot noir en gamay,9 maanden rijpen op fles, 3,5 Bar,organoleptische controle,millésime plus jaartal.Het MR is 7500 kg/ha en uit 150 kg druiven 100 liters persen.

B.SUBREGIONALE APPELLATIONS

1.AC BOURGOGNE HAUTES COTES DES NUITS 11000 hl rood /1000 hl wit op 656 ha 16 gemeenten plus rosé
2.AC BOURGOGNE HAUTES COTES DE BEAUNE 15000 hl rood / 600 hl wit op 666 ha 20 gemeenten plus rosé
3.AC COTE DE NUITS VILLAGES nauwelijks wit,voornamelijk rood op 5 gemeenten
4.AC COTE DE BEAUNE VILLAGES kan uit alle gemeentelijke AOC´s Cote de Beaune komen behalve uit Aloxe Corton,Beaune,Pommard en Volnay,rood en geen Premier Crus
5.AC COTE DE BEAUNE wit en rood
6.AC MACON BLANC van chardonnay uit gehele arrondissement van 43 gemeenten en kunnen zijn AC Macon Villages of Macon±gemeentenaam
7.AC MACON ROUGE voornamelijk van de gamay uit gehele arrondissement
8 AC CHABLIS
9.AC BEAUJOLAIS,BEAUJOLAIS SUPERIEUR EN BEAUJOLAIS VILLAGES

C. GEMEENTELIJKE APPELLATIONS (44)=34%

Vermelden van naam van een gemeente als AOC
bv: Appellation Pommard Controlée ,
Appellation Gevrey Chambertin Controlée
AC Nuits Saint Georges Controlée
Wanneer de naam van het climat op het etiket wordt vermeld dan is de lettergrootte half zo groot als die van de AOC

D. PREMIER CRU APPELLATIONS (562)=10%

Wanneer het climat is geklasseerd als 1er Cru dan is dat op het etiket vermeld naast de naam van de gemeente bv. Appellation Chabolle Musigny les Amoureuses 1er Cru Controlée
Appellation Nuits St.Georges les Vaucrains 1er Cru Controlée
Appellation Meursault Charmes 1er Cru Controlée
Appellation Pommard Argillières 1er Cru Controlée
Appellation St.Aubin le Corton 1er Cru Controlée
Appellation Santennay Clos Tavannes 1er Cru Controlée
Appellation Gevrey Chambertin Clos St.Jacques 1er Cru Controlée
Op het etiket mag Premier Cru dezelfde lettergrootte hebben als de naam van de gemeente. Is er een mix / assemblage van wijnen uit 1er Cru-wijngaarden dan is alleen de naam van de gemeente plus Premier Cru op het etiket vermeld bv. Appellation Gevrey Chambertin 1er Cru Controlée

C. GRAND CRU APPELLATIONS (33)=1,5 %

Alleen voor bepaalde wijngaarden bestemd ( climats,clos of Lieux dit) Op het etiket wordt aleen vermeld de naam van de climat plus AOC Grand Cru bv. Appellation le Chambertin Grand Cru Controlée
AC  le Montrachet Grand Cru
Clos de Vougeot Grand Cru
AC Batard Montrachet  Grand Cru
AC Corton Charlemagne Grasnd Cru
AC le Musigny Graand Cru
AC le Romanée Grand Cru
AC St.Vivant Grand Cru

A. CHABLIS
5300 ha en 20 gemeenten in Bas Bourgogne ontstaan in Bassin de Paris en na het terugtrekken van de oerzee bleven er vele fossiele kalkresten over afkomstig van oesters en weekdieren.
Op de heuveltoppen ligt de Portlandkalk,op de hellingen de Kimmeridge en aan de oevers en uiterwaarden van de Serein de Sequaniem.
De beste Chablis komt van de Kimmeridge op de hellingen (Premiers Crus en Grands Crus) welke ook de beste exposities bezitten,de beste microklimaten en beschut liggen tegen de westenwinden.Er heerst een continentaal klimaat met veel kans op nachtvorst.
De schade wordt beperkt door chaufrettes (oliepotten)die dan branden of door de te besproeien waardoor het ijslaagje de knoppen beschermen. Er worden fijne witte wijnen geproduceerd en Crémant de Bourgogne uit de chardonnay (=Beaunois) en uit de sauvignon blanc de AOC St.Bris

AOC PETIT CHABLIS op 485 ha eenvoudige witte wijn op Portlandkalk,jong drinken,9,5% alc.vol. MR 50 hl/ha ·
AOC CHABLIS op 2700 ha witte wijnen uit de lage heuvels,10%alc.vol.,MR 50 hl/ha ·
AOC CHABLIS PREMIER CRU op 734 ha , 10,5% alc.vol. , MR 59 hl/ha,witte wijnen op Kimmeridgekalk bv.AOC Chablis Premier Cru+naam climat (totaal 40 waarvan 17 bekende) zoals Fourchaume,Monts de Milieu,Vosgros,Vaillons,Montée de Tonnerre ·
AOC CHABLIS GRAND CRU op 100 ha,11% alc.vol. MR 45 hl/ha op de gemeentenChablis(7),Fyé en Poinchy alle op Kimmeridge met mooie gele kleur,krachtige bewaarwijnen uit volle chardonnay met diepe,rijke kleur en smaak.
Stevig en niet hard,steen en mineraal,pas gemaaid gras en groene schijn en na 10 jaren (in feuillettes van 132 liter) wordt het groenige goudkleurig op de noordelijke oevers van Serein tegenover stadje Chablis.

7 Wijngaarden:
les Clos,Vaudésir,Valmur,Blanchots,Bougros,les Preuses,Grenouilles.

Daarnaast AOC CHABLIS MOUTONNE,een Grand Cru honoris causa van 2,35 ha die eigenlijk geen Grand Cru is maar wel de commerciële aanduiding bezit doordat het een assemblage is van een deel Vaudésir en deel les Preuses.Het is het monopole van Long-Dépaquit
De belangrijkste producenten zijn:Chablisienne Cave Coöperative (1/6),Durup,Fèvre en Laroche.

AUXERROIS: 1300 HA met
REGIONALE APPELLATIONS · Crémant de Bourgogne,Brgn.blanc ,Brgn.rouge+naam gemeente bv. AOC Bourgogne

** Cotes d´Auxerre rood,wit,rosé
** AOC Bourgogne Chitry rood,wit,rosé
** AOC Bourgogne Coulanges rood,wit,rosé
** AOC Bourgogne Rosé,
** Brgn.Aligoté,
** Brgn PtGrains·
** AOC Irancy (1999) op 127 ha rode wijn uit pinot noir en césar op Kimmeridge ·
** AOC St.Bris (2002) op 103 ha witte wijn uit sauvignon blanc ·
** La Vignoble du Tonnerrois op 180 ha als Bourgogne en Bourgogne Epineuil rood,wit en rosé ·
** AOC Bourgogne Cote St.Jacques op 13 ha pinot noir ,pinot gris voor rode wijn en vin gris 
                                                                                                                                                                                                                                                        ** Le Vignoble de Vézelay op 70 ha met AOC Bourgogne Vézelay witte wijn  uit chardonnay en rode wijn uit de
   pinot  noir die op etiket vermeld wordt als Appellation Vézelay Controlée

CHABLIS 1er Crus 10,5% 50hl/ha Grands Crus Chablis,Fyé ,Poinchy 11% 45 hl/ha

* FOURCHAUME beste expositie op Zuidelijke hellingen
* LES CLOS MONTS DE MILIEU beste microklimaten
* VAUDÉSIR * VOGROS Kimmeridgebodems
* BLANCHOTS VAILLOIS beschut tegen W winden
* VALMUR, BOUGROS , LES PREUSES * GRENOUILLES ** LA MOUTONNE
                                                                                                                                                                                                                                                                    

B. COTE D´OR DEPARTEMENT 21 9300 ha.

1. COTE DE NUITS 92% rode wijnen 3500 ha.
HERKOMSTBENAMINGEN
SUBREGIONALE APPELLATIONS ·

AOC COTE DE NUITS VILLAGES
160 ha op de gemeenten Fixin en Brochon in het noorden en de gemeenten Prémeaux,Comblanchien en Corgolin in het zuiden bijna alle met rode wijn.Het zijn gemeenten die eigenlijk geen gemeentelijke appellatie bezitten ·
AOC BOURGOGNE HAUTES COTES DE NUITS 656 ha met bijna allemaal rode wijnen,grote wijnen ,meeste Grands Crus in de Cote d´Or behalve de witte wijnen uit Musigny,Vougeot,Nuits St.Georges.
Hier gelden zij alleen voor gemeentelijke appellations van de Cotes de Nuits.

GEMEENTELIJKE APPELLATIONS : MR rood 40 hl/ha - wit 45 hl/ha Rood min.10,5% met naam climat 11% Wit min 11% met naam climat 11,5% van N - Z
1. AOC Marsannay 369 ha witte en rode wijn maar voornamelijk Marsannay Rosé op 57 ha van pinot noir 10,5% alc.vol.
2. AOC Fixin 99 ha rode wijn van de pinot noir (ook AOC Cote de Nuits Villages) + 30 hl witte wijn
3. AOC Gevrey Chambertin 410 ha en 51 ha op gemeente Brochon met alléén rode wijnen.Twee wereldberoemde Grands Crus:
* Chambertin 12,9 ha
* Chambertin Clos de Bèze 15,4 ha met 20 eigenaren
* Latricières Chambertin 7,5 ha
* Charmes Chambertin 31 ha 
* Mazoyères Chambertin / Charmes Chambertin
* Ruchotte Chambertin 3,5 ha
* Chapelle Chambertin 5 ha
* Mazis Chambertin 9 ha
* Griotte Chambertin 2,7 ha Premier Crus Gevrey Chambertin Clos St.Joseph Estournelles Comte aux Moines
4. AOC Morey St.Denis 94 ha met 44 ha Premier Cru en voornamelijk rode wijnen, 2 ha is witte wijn .Gemeenten met Grands Crus:
* Clos de Tart 7,5 ha
* Clos de la Roche 17 ha
* Clos St.Denis 6,6 ha
* Bonnes Mares 1,5 ha
* Clos des Lambrays 8,8, ha
5. AOC Chambolle Musigny 146 ha met 61 ha Premier Cru die rode wijn bevat exclusief 12 hl. witte wijn = 1600 flessen. De Grands Crus zijn
* Musigny bestaande uit 10,2 ha rode wijn en 0,5 ha witte wijn en
*  Bonnes Mares 15 ha (mannelijke kracht en vrouwelijk parfum als een pauwenstaart) 30 Premier Crus de bekendste zijn Amoureuses en Beau Brun Charmes
6. AOC Vougeot 65 ha inclusief 50,6 ha Clos de Vougeot Grand Cru met rode wijn en in bezit van 80 eigenaren.Zetelen in het Clos dat gesticht is in 1110 door monniken van Citeaux en heden de zetel van Confrèrie des Chevaliers de Tastevin.
AOC Vougeot rouge 4,8 ha als gemeentelijke appellation
AOC Vougeot 1er Cru rode en witte wijn op 8,6 ha
AOC Vougeot Premier Cru Clos Blanc
Les Cras
– les Petits Vougeot –
Clos de la Perrière
Hier gelden specifiek dat bodemverschillen in de structuur ook verschillen opleveren in vochtigheid,temperatuur en andere factoren die de kwaliteit van de wijnen mede bepalen.In combinatie met het microklimaat en bodemstructuur herkent terroir in de wijn(en) Bijna in elk perceel komen diverse bodems voor in de verhoudingen kalk – leem en op verschillende diepten.De kalkaders zijn hier het gemeenschappelijke deel

  Clos Vougeot

7. AOC Vosne Romanée rode wijnen op 153 ha duurste Grands Crus:fluweel,warm,kruidig,finesse en de top van de Franse wijngaard
* La Romanée Conti 2 ha rode aarde
* La Romanée 0,85 ha die halverwege de helling ligt,is droger en bevat minder klei
* La Romanée St.Vivant 9 ha op klei en kalk
* Le Richebourg 8 ha ligt rechts op NO expositie
* La Tâche 6,1 ha die laag gelegen is La Grande Rue 1,6 ha die tussen twee Grand Crus lag en als laatste is        bijgekomen op
* Flagey- Echézeaux en de kleinste op
* Grand Echézeaux samen 35 ha Aux Brulées en Aux Malconsorts zijn van bovenmatige kwaliteit afhankelijk van de     producent
8. AOC Nuits St.Georges ( inclusief de wijngaarden van gemeente Prémaux) totaal 307 ha met als voornaamste
1er Crus St.Georges,Vaucrains en Cailles.
AOC Nuits St.Georges 1er Cru Blanc bestaat uit 24 hl.
Premier Crus appellations bezitten een MR 40 hl / ha en 11% alc.vol. voor rode wijnen en 45 hl / ha en 11,5% alc.vol. voor witte wijnen.
Grands Crus appellations bezitten een MR 35 hl / ha en 11,5% voor rode wijnen en 40 hl / ha en 12% alc.vol. voor witte wijnen.
                                                          _____________________________________

Cote de Beaune :
rode wijnen en meeste witte Grands Crus.
De rode wijnen uit de Cote de Beaune rijpen meestal sneller dan die van de Cote de Nuits.

2. COTE DE BEAUNE 70% rode wijnen 5700 ha

HERKOMSTBENAMINGEN 

AOC COTES DE BEAUNE VILLAGES 21 ha en alleen rode wijnen uit de gemeenten behalve
Aloxe Corton,Pommard,Beaune en Volnay :door wet bepaald ·

AOC BOURGOGNE HAUTES COTES DE BEAUNE 770 ha en rode wijnen ·

AOC COTE DE BEAUNE 32 ha op gemeente Beaune,geen 1er Crus en voor ¾ deel rode wijnen

GEMEENTELIJKE APPELLATIONS MR rood 40 hl/ha – wit 45 hl/ha (21) Rood min.10,5% met naam climat
11% Wit min. 11% met naam climat 11,5%

1. AOC Ladoix rode wijn en weinig witte wijn op 132 ha waarvan 14 ha 1er Cru:In 2002 vier nieuw benoemde 1er Crus.:
AC les Buis (r)+AC les Grêchons+Foutrières (w),AC En Naget (w),AC le Roguet et Corton (w)
Sommige hebben recht op AOC Aloxe Corton.Delen van Grand Crus Charlemagne(wit op 6,1 ha),Corton Rouge ( 22 ha) en Corton Blanc op gemeente Ladoix Serrigny.
2. AOC Pernand Vergelesses rode wijnen en een beetje witte wijnen op 117 ha waarvan 57 ha 1er Cru.
Grands Crus zijn:
Corton Charlemagne 17,3 ha witte wijn (Corton en Charlemagne is rode wijn door een andere - Lieux Dit - binnen de percelen van de Grand Cru die rood mag worden gemaakt.
Corton Rouge 17 ha en in 2002 drie wijngaarden 1er Cru
3. AOC Aloxe Corton
rode wijn en 22 hl witte wijn op 122 ha waarvan 29 ha 1er Cru Grands Crus: Corton veel rood en weinig witte wijn op 121 ha met Renardes, Clos du Roi (in 1477 gesticht door Karel de Stoute),Bressandes alle drie op O+W+Z expositie Corton Charlemagne witte wijn op 48,6 ha ZW helling,rijk gecorseerd,+lageren Corton Rouge met naamvermelding van perceel:Corton Clos de Roi, Corton Renardes,Corton Perrière,Corton Bressandes 15 climats
1er Cru
4. AOC Chorey les Beaune 132 ha rode wijn en weinig witte wijn
5. AOC Savigny les Beaune op 348 ha waarvan 144 1er Cru,meestal rode wijn en weinig witte wijn.De rode wijn is sneller op dronk zoals les Vergelesses.Er zijn 23 1er Crus
6. AOC Beaune met voornamelijk rode wijnen op 405 ha waarvan 322 ha 1er Cru zoals Bressandes,Cent Vignes en Clos des Mouches..Er komen geen Grands Crus voor.
Het Hospice de Beaune werd in 1443 door Nocolas Rolin gesticht en in het huidige Hotel de Dieu heeft nog jaarlijks de wijnveiling plaats van wijnen afkomstig van allerlei percelen en gemeenten.Hospicewijnen bezitten alle hetzelfde etiket met daarop vermeld:wijnjaar-benaming Hospice de Beaune-herkomstnaam-naam van de cuvée,naam van de schenker-naam van de handelaar die de wijn heeft gekocht.Op de 3e zondag van november heeft die veiling sedert 1859 plaats.
Les Glorieuses zijn 3 dagen wijnfeest die ieder jaar plaats hebben beginnende met een bijeenkomst en diner in
Clos de Vougeot op de vrijdag met de Confrèrie des Chevaliers de Tastevin,op zaterdag heeft de wijnveiling plaats in het Hospice de Beaune en op de zondag is men te gast in Meursault.
7. AOC Pommard op 315 ha waarvan 125 ha 1er Cru.Het zijn rode wijnen en er komen geen Grands Crus voor.De 1er Crus liggen op de hellingen tussen Beaune en Pommard.De witte wijnen mogen alleen voorkomen als
AOC Bourgogne en er zijn Villages (is een uitzondering) bv: Clos de la Commaraine,Epenots
8. AOC Volnay met alleen rode wijnen op 219 ha waarvan 115 ha 1er Crus bv. En Caillerets 29 ha op gemeente Meursault Clos de Chênes Wanneer zij worden beplant met pinot noir dan hebben zij recht op AOC Volnay Santenots Premier Cru;andersom wanneer chardonnay wordt geplant in Volnay dan geldt dat er recht is op
AOC Meursault Santenots Premier Cru onafhankelijk van waar de stokken staan Enchantant
9. AOC Monthélie meestal rode wijn op 117 ha met 31 ha 1er Crus
10. AOC Meursault op 375 ha waarvan 132 ha 1er Cru voornamelijk witte wijnen en de hoogste productie van de Cote d´Or met 1er Crus als Charmes,Genevrières en Goute d´Or.De rode wijnen in pièces van 228 liter zijn
AOC Meursault Cote de Beaune.AOC Meursault Blagny of AOC Volnay Santenots
11. AOC Blagny (enclave) op 7 ha met rode wijn de witte wijn als AOC Meursault 1er Cru of AOC Puligny Montrachet 12. AOC Auxey Duresses 136 ha waarvan 32 ha 1er Cru met ¾ deel rode wijn en ¼ witte wijn die op Meursault lijken.
13. AOC St.Romain 88 ha rode en witte wijn zonder Cru-status
14. AOC Puligny Montrachet op 262 ha waarvan 101 ha 1er Cru met wereldberoemde witte wijnen als Grands Crus:
* Chevalier Montrachet 7,36 ha
* Montrachet 4 ha
* Bienvenues Batard Montrachet 3,6 ha
* Batard Montrchet 6 ha
1er Crus : Folatières,Pucullel en Combettes
15. AOC Chassagne Montrachet op 280 ha waarvan 159 1er Cru met evenveel rode als witte wijn. Grands Cru witte wijnen.(bloemen,perzik,abrikoos)
* Batard Montrachet 8,8 ha
* Criots Batard Montrachet 1,5 ha
* Montrachet 4 ha
16. AOC St.Aubin op 149 ha rode en witte 1er Cru
17. AOC Santenay op 265 ha waarvan 124 1er Cru:Gravières,la Comme,Clos de Tavannes 98% rode wijnen
18. AOC Maranges op 152 ha waarvan 100 ha 1er Cru,meestal rode wijn
Premier Cru Appellations MR rood 40 hl / ha en 11% alc.vol. wit 45 hl / ha en 11,5% alc.vol.
Grands Cru Appellations MR rood 35 hl / ha en 11% alc.vol. wit 40 hl / ha en 12 % alc.vol.
Négociants Cote d´Or : Latour- Jadot- Drouhin – Bouchard Aine&Fils Propriétaires Domaine la Romanée Conti / Laflaive / Leroy / Armand Rousseau

DEPARTEMENT SAONE EN LOIRE (71)
CHALONNAIS EN MACONNAIS

A. COTE CHALONNAIS 4000 ha Uitlopers van de Cote de Beaune tussen Chagny-St.Vallerin 25 km. 70% rode wijnen en 30% witte wijnen Crémant de Bourgogne AC´s Bourgogne Bourgogne Passe tous Grains Bourgogne Aligoté

GEMEENTELIJKE APPELLATIONS / HERKOMSTBENAMINGEN

1. AOC Bouzeron alléén aligoté 50 ha
2. AOC Rully 326 ha waarvan 81 1er Cru tussen Chagny en Rully 2/3 witte wijnen
3. AOC Mercury 530 ha waarvan 185 1er Cru .Dit is de grootste AOC en meestal rode wijnen
4. AOC Givry 282 ha waarvan 66 ha 1er Cru en 2/3 rode wijnen
5. AOC Montagny 263 ha waarvan 255 ha 1er Cru en alléén witte wijnenCave Coöperative de Buxy is een grote producent. Jonge AOC´s als AOC Bourgogne Cote Chalonnaise Rosé als AOC Bourgogne Rosé Cote Chalonnaise of AOC Bourgogne Clairet Cote Chalonnaise
Deze AOC komt voor in 44 gemeenten en onder de naam van de AOC moet Cote Chalonnaise geschreven staan en daarbij is de lettergrootte 50 % kleiner dan de naam Bourgogne.
Couchois is 400 ha met rode en witte wijnen
AOC Bourgogne AOC Cote Couchois alleen rode wijnen op 5 gemeenten en 200 ha.

B . MACONNAIS van noord naar zuid is van blauwe naar witte druiven 3800 ha bosbouw,land- en veeteelt en 6500 ha wijnbouw
De Maconnais begint 40 km. noordelijk van Macon langs de Saone,Sennecy le Grand,Romanèche Thorins,Uzichy,Chardonnay,Cruzille,Lugny,Viré,Clessé en Azé.
Het is een overgangsgebied met 75% witte wijnen waarvan 35% van de witte wijnen uit de Bourgogne gerekend mogen worden.De Beaujolais niet meegerekend.
Topwijnen zijn hier Maconnais + gemeentenaam:Pouilly Fuissé,Pouilly Vinzelles,Pouilly Loché en St.Véran.
Na de phylloxeraramp bleven er van de 15.000 ha nog 6500 ha over voor de wijnbouw die te vinden is op  versnipperd liggende gaarden tussen de weien,akkers en bossen.Zij komen voor op verschillende hoogten met optimale exposities en goede microklimaten.
Het klimaat is continentaal met mediterrane invloeden
De bodems op de bergruggen tussen 400 – 600 meter hoogte zijn 200 miljoen jaren geleden in de Jura ontstaan en bestaan van noord naar zuid uit kalk en mergel in het noorden ,kleizand met kiezel en vuursteen,zandsteen en graniet in het zuiden bij het noordelijke begin van de Beaujolais . 2/3 van de oogst komt van de AOC´s en subregionaal van : AOC Macon Blanc
AOC Macon Villages
AOC Macon Rouge *** Subregionaal bestaat er geen AOC Macon Rouge Villages !!

CÉPAGES :
witte wijnen Chardonnay 90% op 2600 ha plus : pinot blanc,aligoté en melon de Bourgogne
Rode wijnen Pinot noir en gamay voor de Bourgogne Passe tous Grains en de Crémant de Bourgogne Rosé 2000 ha gamay die kwalitatief minder is zonder granieten bodem en in het noorden te veel kalk en leem heeft.
AOC Bourgogne Macon Rouge uit gamay en pinot noir
AOC Bourgogne Macon Rouge Superieur
AOC Bourgogne Macon Rouge + gemeentenaam bv.Appellation Macon Rouge Marcey Controleé
AOC Bourgogne (is dan alleen pinot noir) Voor de rosé in deze streek geldt dezelfde opbouw:

AOC Macon AOC Macon Superieur AOC Macon + gemeentenaam

APPELLATIONS / HERKOMSTBENAMINGEN


AOC Bourgogne Blanc (groen,floraal,geen houtlagering)
AOC Bourgogne (Grand-) Ordinaire
AOC Bourgogne Aligoté (alleen AOC in Bouzeron)
AOC Macon of AOC Pinot Chardonnay

AOC Macon
AOC Macon Superieur (11%)
AOC Macon Villages of AOC Macon + gemeentenaam (= ¾ witte wijnen=18 miljoen flessen per jaar) b.v.AOC Macon Lugny op 41 gemeenten b.v.AOC Macon Davayé op 43 gemeenten of Viré,Lugny,Clessé,Uzichy,Chardonnay,Azé,Burgy,Prissé,la Roche Vineuse

GEMEENTELIJKE APPELLATIONS / APPELLATIONS COMMUNALES

* AOC St.Véran (1971) uit Vérand 553 ha op 7 gemeenten MR 45 hl/ha en 11% alc.vol.uit chardonnay
* AOC Pouilly Loché 28 ha
* AOC Pouilly Vinzelles 61 ha
* AOC Pouilly Fuissé 773 ha op 4 gemeenten (Vergisson,Solutré,Pouilly en Chaintré )en een gehucht,wijngaarden op  300 – 400 meter op kalk,leem en mergel .
* AOC Viré – Clessé op 2 gemeenten en is de jongste AOC van 260299 8 dorpen die AOCstatus bezitten:Chanes-Chasselas-Davayé-Leynes-Prissé-St.Amour-St.Vérand en Solutré.Deze laatste mag ook genoemd worden als AOC Pouilly Fuissé net als die van St.Amour. Pouilly Fuissé en satelieten Pouilly Loché en Pouilly Vinzelles en van 1936 Vergisson,Solutré,Chaintré,Pouilly en Fuissé.
De wijngaarden liggen beschut in amfitheaters en door twee rotsen waardoor er optimale zonwerking plaats heeft.De bodem is kalkrijk en bevat klei.Er komen geen Grands Crus en 1er Crus voor.
Wel komt de naam van het climat op het etiket bv. les Crays,Clos du Bourg,La Roche,les Plessis.
Hier vaten van 212 liters in Cave Coöperative van Chaintré.
De wijnen worden verhandeld door de négociants en courtier van de Bourgogne

BEAUJOLAIS :

22.000 ha en 60 km. lang .Van zuidelijke Maconnais tot lyon met 19 Caves Coöperatives die 23% verhandelen plus de propriétaires,négociants en courtiers op 96 gemeenten.
Sommige wettelijke begrenzingen in het noorden gaan zelfs hier en daar door de Maconnais bv. delen van de wijngaard van de gemeente St.Amour (hier AC Beaujolais Villages) en Romanèche Thorin (AC Beaujolais) als een enclave in de zuidelijke Maconnais.
De zuidelijke Bas Beaujolais bestaat uit kalk(fossielen) en okerkleurige leem(doré) en rode aarde,de noordelijke Beaujolais uit graniet en porfiersteen en deze laatste bodem is de top.
Op de graniet ligt de couche,een laag dekaarde,verweerde graniet,leisteen en mangaan De rode wijnen komen voort uit de gamay noir à jus blanc en er is zelden rosé.De wijnen dient men jong te drinken en zijn licht,fruitig en soepel. In noordelijke en zuidelijke komt taille courte voor en in zuiden taille guyot,insnoeien en 9 – 13.000 stokken per hectare

APPELLATIONS:

95% Rode wijnen,zelden witte wijnen uit de chardonnay als Beaujolais Blanc of AOC St.Véran in het noorden. ·
AOC Beaujolais meestal uit het zuiden op leem en kalk 40% 9700 ha op 96 gemeenten,MR 66 hl/ha en 10% alc.vol. en schenken tussen 10-14°C ·
AOC Beaujolais Superieur uit het totale grondgebied met minimaal 10,5% alc.vol.en mag op etiket als AC Bourgogne Grand Ordinaire.De witte Beaujolais en Beaujolais Superieur uit de chardonnay ·
AOC Beaujolais Villages op 38 gemeenten in het noorden op de hellingen bij de Crus,graniet en porfiersteen en minimaal 10,% voor rode wijn en 10,5% voor witte wijn met MR 60 hl/ha AOC 10 gemeenten met Cru uit de Gorre = noorden op 6120 ha met minimaal 11% alc.vol.Per jaar 39 miljoen flessen met MR 58 hl/ha en niet als Primeurwijn,bottelen in een Paradoxfles en van stevig naar licht :

10 Crus Beaojolais


* Moulin à Vent, Romanèche Thorins,
Chénas :rond,krachtig,bewaren op 644 ha ·
* Juliénas bewaart lang de fruitigheid op 604 ha ·
* Morgon hardste Beaujolais,onaangenaam in de jeugd op 1096 ha ·
* Chénas kleinste AOC op 283 ha,genereus,robijnrood,bloemen en hout ·
* Fleurie bezit het meeste Beaujolaiskarakter,fruitig en licht op 864 ha · St.Amour jong drinken,fijn,levendig       karakter,robijnrood,kruidig op 313 ha ·
* Cote de Brouilly delicaat op 315 ha ·
* Brouilly grootste AOC op 1305 ha,is fruitig maar moet rijpen ·
* Régnié 1988 AOC,soepele aroma´s op 553 ha ·
* Chiroubles elegant als Fleurie,typische Beaujolais op 373 ha

Van de 10 Crus zijn geen primeurwijnen,deze worden alleen gemaakt van de AC Beaujolais en de AC Beaujolais Villages
Beaujolais Nouveau= van de laatste oogst die voor 15 december van dat oogstjaar op de markt komt
Beaujolais Primeur=vanaf de 3e donderdag van november na de oogst op de markt (1 miljoen hl=45%)

Vinificatie voornamelijk macération carbonique (zuiden) of koolzuurweking waarbij na de manuele oogst (wettelijk) de volledige trossen in de cuves komen.Door de druk van de massa gaan druiven open barsten.Er ontstaat CO2 terwijl in de hele druiven de intracellulaire gisting optreedt.Er ontstaat diffusie,de gistcellen komen in contact met de suikers en de kleurstoffen verspreiden zich in het sap.
Ook de aroma´s vermengen zich met sap.Na 4- 10 dagen wordt er geperst en gist het sap verder zoals bij witte wijn.Het resultaat is zeer geurende en fruitige wijn met veel kleur.
Deze is wel minder lang houdbaar aangezien er zeer weinig tannines in voorkomen

SAMENVATTING:

De basis van de Bourgognewijnen is het terroir : de gehele natuurlijke omgeving van de wijngaard met topografische,geologische,klimatologische omstandigheden met de biotische en abiotische milieufactoren.Hier komen leem,kalk en mergel uit de Jura en in Chablis uit de oesterbanken van het Bekken van Parijs.De specifieke eigenschappen van het terroir zijn ook terug te vinden in de wijnen. Belangrijk is ook de afwatering in combinatie met het vasthouden van water voor de bodemsubstraten.
De meeste Grands Crus zijn van de beste gronden,op hellingen gelegen terwijl zij hier toch veel oostelijk gericht zijn en daardoor lichtere wijnen leveren. Bij bloei en oogst kan regen en hagel een bedreiging zijn en in de Chablis dreigt vaker de nachtvorst bij de vroeg uitlopende chardonnay. Daarvoor worden de stokken sterk ingesnoeid.Gevolg is een lagere opbrengst en kwaliteitsschommelingen

GRANDS CRUS CHABLIS alle witte wijn
BLANCHOTS
LES CLOS
VALMUR
GRENOUILLES
BOUGROS
VAUDÉSIR/LA MOUTONNE
LES PREUSES/LA MOUTONNE


GRANDS CRUS COTE D´OR
31  waarvan 23 Cote de Nuits excl. Musigny (heeft chardonnay) 
      en              8 Cote de Beaune chardonnay excl.le Corton in Aloxe Corton

De kleinste is le Romanée met 84 are in Vosne Romanée en Criots Batard Montrachet in Chassagne Montrachet met
1,5 ha.
Meest noordelijke gemeente is Gevrey Chambertin Maximale Rendement Grands Cru rood 35 hl/ha en wit
40 hl/ha,Premier Cru rood 40 hl/ha en wit 45 hl/ha