Wijngebied
Champagne / LA CHAMPAGE:
Champagne is een mengsel van wijnen uit verschillende wijngaarden en van verschillende rassen (en van verschillende millésimé´s) die een constante kwaliteit dienen te bezitten.
Champagne staat onder toezicht van CIVC :Comité Interprofessionel du Vin de Champagne
De meest noordelijk gelegen wijngaarden van Frankrijk liggen in de Champagne in de departementen Marne,Aube en Aisne waar men le Champagne produceert in een gebied dat sedert 1927 door INAO is betiteld als
Champagne Viticole.Nu met 250 miljoen flessen per jaar.
lees verder...
Bourgogne
Historisch telegram:
1098 Stichting klooster Citeaux – Cistenciënsers bouwen Clos de Vougeot.
1395 Philips de Wijze laat alle gamays verwijderen en laat die vervangen door pinot noir 1443 Nicolas Rolin sticht het Hospice de Beaune .
1789 Franse Revolutie waarna Napoleon het erfrecht wijzigt en door andere bezitsverhoudingen de kleine percelen ontstaan.
1851 Eerste trein Dijon – Parijs
1861 Classificatie systeem wordt ontwikkeld /Jules Lavalle
1870 Phylloxera vastatrix-ramp
1935 INAO: cépage,min.en max.alcoholpercentage,kenmerken,snoei en MR
Ontstaan van AOC-systeem en regels ivm het terroir
Eerste AOC is AC Arbois uit 1936 in de Jura
Bourgogne ontstaat in het tertiair samen met de Saone van Noord naar Zuid vanaf Chablis tot en met de Beaujolaisstreek.
lees verder...
Andalucia en Sherry
TYPOLOGIE
Solerasysteem van droog—zoet—donker—licht—sterk of om te rijpen:aromatisch
2 basistypen:
a) strogele—strak droge fino
b) donkere oloroso
en vanuit deze 2 typen vele nuances
Met Flor del vino (soort kraamgisting)
- FINO: droge strakke lichte sherry uit Jerez door het maken van een witte basiswijn—vatlagering—vorming van Flor del Vino (aroma van bittere amandel).Doordat de flor de wijn van de lucht afsluit maar wel gevoelig is voor een teveel aan alcohol wordt de wijn gemuteerd tot 15% alc.vol.Dit gebeurt ook in Sanlucar de Barrameda dat korter aan de zee licht waardoor een lichte jodium-/ ziltaroma aan de wijn komt en dan heet dit product MANZANILLA.
- AMONTILLADO: door de breuk van de Flor (natuurlijk door warmte in de streek/ kunstmatig) oxydeert sw sherry en verandert in donkere wijn met hazelnoot en sinaasappelaroma;de sherry wordt in de solera versneden en aangezoet met Vinhos Dulces=Medium Dry
Zonder Flor
- OLOROSO: sherry zonder Flor—18% mutage en rijping aan de lucht waardoor aroma’s door oxydatie—karamel—gedroogde zuidvruchten—donkere toffee—door verdamping 3 – 6% p/j stijgt het alcoholpercentage tot 23 %;oude Oloroso is kostbaar—de meerderheid wordt gemengd met zoete most=CREAMSHERRY of PX
- PALO CORDATO: hoogwaardige zeldzame sherry door versnijden van kleine volumes Oloroso uit de Solera—Normaal groeit een sherry uit tot een fino of oloroso
- PALE CREAM: licht gekleurde commerciële wijn aangezoet met mistella
- MANZANILLA PASADA: excellente rijpe Manzanilla met korte flesrijping /zilt toets
- RAYA: eenvoudig zoete type gemaakt van ingedroogde druiven—bijna nooit puur maar als mengwijn gebotteld—vennacia=balijn+proefkoker
- PEDRO XIMINEZ / PX :dessertwijn van druiven:px—moscatel—palomino—ingedroogd--+/- 400 gr.suiker p/ltr: vijgen—zwart—zeer zoet
- GOLDEN: rijpe assemblage Fino / Oloroso+bijzoeten
- MEDIUM: Amontillado / Oloroso+bijzoeten
- BROWN CREAM: idem + toevoegen van karamel
- CREAM: Oloroso+PX met mutage tijdens gisting
- VOS: Vinum Optimum Signatum=very old rare sherry 20 jaren rijping
- VORS: Vinum Optimum Rare Signatum=idem + 30 jaren Solera
- MONTLLA MORILLES= Cordoba ea.
MALAGA
MOSCATEL + PX zijn VDN waarvan de geoogste druiven op matten worden gedroogd—persen—gisting stopt door mutage 15 – 22% alc.vol.
Lagrimawijnen zijn ontstaan door lekkend sap via eigen gewichtsdruk—geen persing
Droge ww van druiven zonder droging en rijping in 800 ltr-vaten en wel / geen Solera
Klimaat is vochtig Mediterraan aan de kust en Continentaal in binnenland.
- Axarquia =gematigde zone Cordoba + Zone Norte=droog 1200 ha met DO classificatie—koolstof bovenlaag en aan de kust klei-kwarts-mica
- Costa Occidental=enclave bij Marbella:Cassares-Estepona-Manilva op steen
- Los Montes=landinwaarts met 8 gemeenten+Malaga
- Ronda = op 750 m= nieuwste deel DO
STIJLEN
- MALAGA ABOCADO=+ 5 gr.suiker/ltr.+6 mnd-2 jaar eikenlagering
- MALAGA SEMISECO= - 5 gr. -- -- - --
- MALAGA PALIDO=geheel vergiste most—geen lagering vgl.Oloroso
- MALAGA DULCE=zongedroogde druiven—600 gr. suiker p/ltr=Lagrima
- MALAGA NOBLE= idem + 3 jaren eikenlagering
- MALAGA ANEJO= idem + 3-5 - - -
- MALAGA TRANSANEJO=idem + meer 5 jaren eikenlagering
LAGRIMA –wijnen:=traanwijnen en op etiket mag kleur van de wijn staan:Blanco—Dorado—Rojo Dorato—Oscuro—Negro—Crema—Pajarete voor half zoet
Consejo Regulador :
De Raad reguleert, administreert, adviseert en controleert en weet zich daarbij gesteund door het Instituut voor de Wijnbouw in Jerez. De Consejo Regulador houdt zich tevens bezig met de hoeveelheden wijn die worden verkocht. De producenten mogen jaarlijks niet meer dan 40 procent van hun eigen Vinos de Jerez-voorraad verkopen. De omvang van de taak van de Consejo Regulador wordt duidelijk aan de hand van de 80 miljoen liter Vinos de Jerez die de bedrijven jaarlijks op de markt brengen. Ongeveer 85% daarvan is
bestemd voor de export.
Jerez-wijn kan alleen worden gemaakt in het gebied rondom Jerez de la Frontera, in de Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Jerez y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda, zoals het wijngebied officieel heet. Het gebied wordt gekenmerkt door een aantal factoren: het microklimaat, de bijzondere bodem en de inheemse druivensoort Palomino. De lange, lokale tradities op het gebied van wijnbouw en de rijping van de wijnen zorgen samen voor het unieke karakter van de wijnen van Jerez.
Het microklimaat in dit gebied zorgt voornamelijk in de late herfst en de lente voor regen. Tijdens de lange, droge zomers weten de relatief koele en vochtige aanlandige winden de hitte enigszins in toom te houden.
De palomino druif is de meest voorkomende druivensoort. Ruim 90% van de wijngaarden in het productiegebied is beplant met deze witte Jerez-druif. De twee andere officieel toegestane druivensoorten zijn de witte Pedro Ximénez en de eveneens witte Moscatel. Beide soorten zijn bestemd voor de zoete Vinos de Jerez-varianten.
De beste wijngaarden zijn gelegen op bijzondere bodems: de Albarizas. De witte kalkhoudende gronden lenen zich uitstekend voor de wijnbouw. Deze bodem werkt als een spons. Ze nemen het water op tijdens de regenperiode en weten het zo lang vast te houden, dat de wortels tijdens de droge zomers toch over voldoende vocht kunnen beschikken.
Kortom, een samenspel van factoren zorgt voor het unieke karakter van Jerez. échte Vinos de Jerez komen dan ook alleen uit de Jerez streek in Spanje.
SHERRY PROEVERIJ EWDM 27 SEPTEMBER 2009 -GOLOGIC-
SHERRY WORKSHOP OOGSTPLOEG EWDM 19 0ktober 2009
ARGENTINIË 22 – 45 gr. Z.Br. richting Zuidpool