Wijngebied

Champagne / LA CHAMPAGE:

Champagne is een mengsel van wijnen uit verschillende wijngaarden en van verschillende rassen (en van verschillende millésimé´s) die een constante kwaliteit dienen te bezitten.
Champagne staat onder toezicht van CIVC :Comité Interprofessionel du Vin de Champagne De meest noordelijk gelegen wijngaarden van Frankrijk liggen in de Champagne in de departementen Marne,Aube en Aisne waar men le Champagne produceert in een gebied dat sedert 1927 door INAO is betiteld als Champagne Viticole.Nu met 250 miljoen flessen per jaar.


lees verder...

 

Bourgogne

Historisch telegram:
1098 Stichting klooster Citeaux – Cistenciënsers bouwen Clos de Vougeot.
1395 Philips de Wijze laat alle gamays verwijderen en laat die vervangen door pinot noir 1443 Nicolas Rolin sticht het Hospice de Beaune .
1789 Franse Revolutie waarna Napoleon het erfrecht wijzigt en door andere bezitsverhoudingen de kleine percelen ontstaan.
1851 Eerste trein Dijon – Parijs
1861 Classificatie systeem wordt ontwikkeld /Jules Lavalle
1870 Phylloxera vastatrix-ramp
1935 INAO: cépage,min.en max.alcoholpercentage,kenmerken,snoei en MR Ontstaan van AOC-systeem en regels ivm het terroir Eerste AOC is AC Arbois uit 1936 in de Jura
Bourgogne ontstaat in het tertiair samen met de Saone van Noord naar Zuid vanaf Chablis tot en met de Beaujolaisstreek.

lees verder... 

Andalucia en Sherry

 

 

 

 

 

 TYPOLOGIE

Solerasysteem van droog—zoet—donker—licht—sterk of om te rijpen:aromatisch

2 basistypen:
a) strogele—strak droge fino
b) donkere oloroso en vanuit deze 2 typen vele nuances

Met Flor del vino (soort kraamgisting) Zonder Flor

MALAGA

MOSCATEL + PX zijn VDN waarvan de geoogste druiven op matten worden gedroogd—persen—gisting stopt door mutage 15 – 22% alc.vol.
Lagrimawijnen zijn ontstaan door lekkend sap via eigen gewichtsdruk—geen persing
Droge ww van druiven zonder droging en rijping in 800 ltr-vaten en wel / geen Solera
Klimaat is vochtig Mediterraan aan de kust en Continentaal in binnenland.
STIJLEN
LAGRIMA –wijnen:=traanwijnen en op etiket mag kleur van de wijn staan:Blanco—Dorado—Rojo Dorato—Oscuro—Negro—Crema—Pajarete voor half zoet

 


Consejo Regulador : De Raad reguleert, administreert, adviseert en controleert en weet zich daarbij gesteund door het Instituut voor de Wijnbouw in Jerez. De Consejo Regulador houdt zich tevens bezig met de hoeveelheden wijn die worden verkocht. De producenten mogen jaarlijks niet meer dan 40 procent van hun eigen Vinos de Jerez-voorraad verkopen. De omvang van de taak van de Consejo Regulador wordt duidelijk aan de hand van de 80 miljoen liter Vinos de Jerez die de bedrijven jaarlijks op de markt brengen. Ongeveer 85% daarvan is bestemd voor de export.

Jerez-wijn kan alleen worden gemaakt in het gebied rondom Jerez de la Frontera, in de Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Jerez y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda, zoals het wijngebied officieel heet. Het gebied wordt gekenmerkt door een aantal factoren: het microklimaat, de bijzondere bodem en de inheemse druivensoort Palomino. De lange, lokale tradities op het gebied van wijnbouw en de rijping van de wijnen zorgen samen voor het unieke karakter van de wijnen van Jerez.

Het microklimaat in dit gebied zorgt voornamelijk in de late herfst en de lente voor regen. Tijdens de lange, droge zomers weten de relatief koele en vochtige aanlandige winden de hitte enigszins in toom te houden.

De palomino druif is de meest voorkomende druivensoort. Ruim 90% van de wijngaarden in het productiegebied is beplant met deze witte Jerez-druif. De twee andere officieel toegestane druivensoorten zijn de witte Pedro Ximénez en de eveneens witte Moscatel. Beide soorten zijn bestemd voor de zoete Vinos de Jerez-varianten.

De beste wijngaarden zijn gelegen op bijzondere bodems: de Albarizas. De witte kalkhoudende gronden lenen zich uitstekend voor de wijnbouw. Deze bodem werkt als een spons. Ze nemen het water op tijdens de regenperiode en weten het zo lang vast te houden, dat de wortels tijdens de droge zomers toch over voldoende vocht kunnen beschikken. Kortom, een samenspel van factoren zorgt voor het unieke karakter van Jerez. échte Vinos de Jerez komen dan ook alleen uit de Jerez streek in Spanje.

 

SHERRY PROEVERIJ EWDM 27 SEPTEMBER 2009 -GOLOGIC-

 

 

 

SHERRY WORKSHOP OOGSTPLOEG EWDM 19 0ktober 2009

 

 

 

 

ARGENTINIË                      22 – 45 gr. Z.Br. richting Zuidpool