Terroir

Het terroir is het gebied en de bodemsamenstelling waarop de druivenplant ( vitus vinifera ) groeit. In dit deel van Maastricht-west en speciaal op deze hellingen bestaat de bodem uit een kalk-leemlaag met kiezel, dieper komt mergel voor. Een ideale bodem voor druiven.
Opgelet moet worden dat de bovenlaag van leem niet te rijk is en dus is bemesting slechts gering en in het begin nauwelijks nodig.Povere bodem is voldoende voor het gewas.
Afhankelijk van temperatuur,ligging van het terrein,wind en zonuren en de andere abiotische factoren in de bodem moet er een keuze voor het ras plaatsvinden.
In deze Noord Europese streek zijn de Riesling,Auxerrois,Chardonnay,Müller-Turgau,Pinot Gris onder andere als witte druiven geschikt.
Voor de rode druif komt voornamelijk in aanmerking de Pinot Noir,de koningin van de Bourgogne.

Van deze druif maakt men zowel witte als ook rode wijn plus Champagne.
Nadeel van deze druif is dat de rode kleuring niet diep en vol is. Daarvan meen ik het als volgt op te lossen: Aangeplant zijn extra daarvoor 20 Cabernet Sauvignon-, 10 Merlot- en 8 Marshall Geoffre-planten (de laatste noemt men ook wel: St.-Laurent).
De kleuren zijn dieprood en er hangt een klein probleempje aan, namelijk dat het laatste ras eerder rijp is en tevens veel warmte en zonuren nodig heeft.
Na vinificatie van deze rassen kunnen die later bij de Pinot Noir gevoegd worden met gevolg dat de kleur dieprood wordt.Ik ga het in ieder geval zo proberen.
Vlierbessen er bij vinifiëren voor de kleur is ook mogelijk.
Het terroir is beplant met 215 stokken,voornamelijk Pinot Noir en voor ma femme 20 Auxerrois om een wit wijntje te maken. Op 30 maart 2000 zijn er 64 Pinot Noir geplant,20 Cabernet Sauvignon en 10 Merlots.
Het eerste ras is gekocht bij Pauli in Luxemburg,de 2 andere rassen via Fons Demandt in de Gascogne in de buurt van Dax.Het was een dure aanschaf aangezien die per pakketpost zijn geleverd.Inmiddels heb ik van snoeihout stekjes getrokken en er weer een aantal bij wijze van experiment bij geplant.
Na goed beraad zijn die er een jaar later weer verwijderd om te voorkomen dat de druivenluis toeslaat met als gevolg dat de hele wijngaard kan worden gerooid.De stekjes doen het wel maar zij zijn niet geënt,waardoor de kwaal kan optreden. Op 2 april 2001 zijn de overige Pinot Noirs geplant.Een tiental planten hebben de vorige winter niet overleefd en worden vervangen.
Het terrein is weiland waar in stroken de druivenstokken zijn aangeplant. Iedere zaterdag wordt er dus gemaaid en heeft er onderhoud plaats.

WAAS OP DE DRUIF GISTING

WILDE GISTCELLEN APICULATIS +/- 10 MILJOEN / DRUIF PRODUCEERT 4% ALC.VOL.+ MINDER AANGENAME GEUREN GEUR- EN SMAAKSTOFFEN AEROBIOSE
WIJNGISTCELLEN SACHAROMYCES +/- 100.000 / DRUIF PRODUCEERT 16 – 18% ALC.VOL ANAEROBIOSE


ALCOHOLISCHE GISTING

Druivensuiker / glucose + gist >> ethylalcohol(Ethanol) + CO2 C6H12O6(100%) >> 2C2H5OH(48%) + 2CO2(49%) plus 3% van verschillende verbindingen geeft smaak en geur

NATUURLIJKE GISTING

Wilde gistcellen die gisting opstarten >> alcohol + koolzuurproductie bij 4% alcohol worden wilde gistcellen uitgeschakeld >> wijngistcellen zetten gisting voort tot het einde >> azijnzuurvormende bacteriën en schimmels bederven wijn

GECONTROLEERDE GISTING

Toevoegen van zwavel (SO2) (voor de start gisting)>> wilde gisten + azijnzuurvormende bacteriën worden gedood >> wijngist beheerst de gisting >> gisting bij ongeveer 30°C >> gisting stopt als suiker is omgezet tot alcohol of bij 16% alc.vol

RVS-tanks van wijngoed Cep d'Or in Hettermillen / Luxemburg



BESTANDDELEN IN DE WIJN EN IN DE DRUIF

Bestanddelen in de wijn :