Vinificaties - Wijntypen

Klassieke rode vinificatie

Klassieke witte vinificatie:

Macération carbonique:

Macération semi carbonique:

Thermo vinificatie: bij rotting economische,efficiënter bij neg.oogst

Continue vinificatie:

Zoete wijnen :

Zoete wijn door toevoegen van SO2 /sulfiet

Toepassen mostconcentraat :

Süssreserve / zoetreserve toevoegen :

Passerillage (concentreren geoogste druiven):

Macération pelliculaire / schilweking

Rosé vinificaties :

1.             Als witte bereiding=blauwe druiven meteen persen

                Laatste en meest gekleurde persing toevoegen (vin gris)

                 Dan een malo omzetting

2.             Door weking van gekneusde en ontsteelde druiven een deel na bepaalde

                kleurvorming laten weglopen (saignée) en vinifiëren

                Rest gaat verder als rode wijn

3.             Mengsel van rode en witte wijn dat in E.U. verboden is

                Uitzondering is rosé Champagne waar aan mousserende witte wijn

                Rode wijn wordt toegevoegd tijdens de dosage.

                Ook in Spanje is er een uitzondering

Mousserende wijn:

-          methode rurale:16e eeuw waar bij alcoholische gisting de gistende wijn werd geklaard en zo de gisting         werd afgeremd.

        Vervolgens gaat de suikerhoudende wijn op fles / tank om CO2 te behouden:Clairette de Die Tradition,Moscato         d´Asti

-          methode traditionnelle:17e eeuw waarbij de 2e alcoholische gisting op fles gebeurt

        basiswijn maken via alcoholische gisting

        prise de mousse door in basiswijn liqueur de de tirage toe te voegen=suiker+gist

        kroonkurk plus flesgisting

        remuage

        dégorgement+liqueur d´expédition ,kurk,muselet (brut=6-10 en démi sec=40-50 gr.suiker/liter)

-          cuve close : of methode Charmat is hetzelfde als hierboven,maar de vergisting heeft plaats in       drukbestendige cuve want bij stille wijn is suiker en gist toegevoegd

        lage vinificatietemperatuur en door afkoeling tot – 5°C. wordt de gisting gestopt als gewenste suikergehalte is     bereikt.

        Bottelen met tegendruk.

-          vin gazeifié :toevoegen van CO2 in een basiswijn.Deze koolzuur impregneerméthode komt niet voor bij  kwaliteit.

-          tranvasement: gistdepot in fles verzamelen en verwijderen door fles te ledigen in metalen kuip onder tegendruk

        Dan mousserende wijn klaren,het smaaktype via suiker dosering bepalen en weer onder tegendruk de wijn bottelen.

-        gyropalette :remueren via pallets per honderden flessen

-        millispark / gistcapsule : vergemakkelijken van de 2e gisting op fles bij mousserende wijn door liqueur de tirage,

        remueren en dégorgement te vervangen via een capsule in de hals van de fles.

        De capsule doseert de gist in de fles met de gesuikerde basiswijn en onder de kroonkurk vergist de suiker tot         alcohol en CO2.Dit is nog experimenteel.

Versterkte wijn:
Hoog alcohol 15 -22 % door toevoegen van alcohol aan de most of aan de gistende wijn(mutage) tijdens de verschillende momenten gedurende de vinificatie.

Vin Doux Naturel / VDN:

Port :

 Madeira :

Sherry :

Marsala :

Mistella : 

Door aan onvergiste most alcohol toe te voegen ontstaat mistella van 16 – 17 % alcohol volume.Er is dus géén vergisting bij deze wijn b.v.Pineau de Charentes ,Floc de Gascogne,Ratafia de Champagne en vele in Spanje

Termen: 

Macération=weken                                                              cuvaison=alcoholische gisting

Marc=pulp/massa                                                                 vin de goutte/presse=loop-/perswijn

Soutirage=oversteken                                                          lie=gistingneerslag

Ouilleren=bijvullen                                                                depot=neerslag

Cuve=tank/vat                                                                       fermatation intracellulaire=zelfvergisting

Chapeau=hoed                                                                      bourbes=onzuiverheden

Leverage=gist                                                                        tartre=onoplosbare kristallen

Vin gris=roséprocedé                                                            saignée=lichte weking rosé

Cuvée=beste kwaliteit                                                            taille=restant 1

Rebeche=2e restant                                                               assemblage/blend=menging

Rémuage=gist tegen kroonkurk                                              dégorgement=lozen bevroren gistdepot

Liqueur de tirage=gist+suiker in stille wijn brengen                liqueur d´expedition=suiker / brut / demi sec doseren