eductatief wijndomein Maastricht
(10)51 = alcohol aflezen op tabel:6,2% vol= 97,5 gr.suiker/ltr
(10)85= alcohol ,, ,, :11,5%vol=182,5 gr.suiker/ltr
_______________________
toevoegen 85 gr.suiker/ltr
Dus om dit gestelde alcoholpercentage (11%) te bereiken de volgende berekening:
85 gr./ltr X ltr. sap:=gr./ kg. suiker toevoegen (de helft in het begin als de gisting ook wordt opgestart en de andere helft als de gisting sterk is afgenomen.
A. Sap in grote gistfles 2X 24 u. met rust laten bij ca. 15 gr.C
B. Sap overhevelen en de droesem in een petfles bewaren staande in de koelkast.
Hiervan kan na klaring het heldere vocht ter aanvulling dienen
Dan: Gist oplossen en laten wellen en toevoegen
Pectinase toevoegen : 2gr./10 ltr en bij deze hoeveelheid: X ) = gr.
50% oftewel de helft van de suiker in wat sap oplossen en dan toevoegen
na het kneuzen en 2 tot 3 dagen laten macereren / witte wijn reeds na het persen toevoegen als het most 24 u. bezinkt alvorens op de gist te gaan en er geheveld is
C. Stoppen op de flessen voorzien van watersloten
De vinificatie kan beginnen.( voorklaren )
D. Zodra de gisting afneemt na ongeveer 5 – 8 dagen (afhankelijk van de temperatuur)
wordt de rest van de suiker toegevoegd.
E. Na uitgisting 1e keer overhevelen en aanvullen tot +/- 4 centimeter onder de stop met
waterslot.
Ook wordt er 2e keer sulfiet toegevoegd: 1 gr. / 10 ltr.
Het aanvullen met de klare vloeistof uit de petfles.(geen druivensap omdat hierin gistingsremmers voorkomen).
Tweede keer overhevelen na + / - 5 tot 6 maanden + 3e keer 1 gr / 10 ltr. sulfiet toevoegen
Voor het bottelen nogmaals ½ gr.sulfiet per 10 liter
(totaal sulfiet:1/2-1-1-1/2 gr./10 liter gedurende gehele vinificatie)
Nu de druiven geperst zijn en uit de most 13 ltr.sap is ontstaan is het Oechslegetal : (10)49 / 15gr.C.
Densiteit meten en die is nu:
1049 is alcohol aflezen op tabel 5,9 % vol. = 92,5 gr. Suiker per ltr.
,, ,, ,, 11,5 % vol=182,5 ,, ,, ,, ,,
_____________________________
toevoegen 90 gr. suiker per ltr.= 13 X 90 =1170 gr.
In de praktijk voor 13 ltr.sap komt dit neer op tweemaal 600 gr.suiker toevoegen.
De eerste maal na de eerste klaring van het sap,waarbij ook het gewelde gist (1 gram) wordt toegevoegd.
Copyright © 2010 - Michel Saive - www.michelsaive.com